Inlägget gjort

10 tips som gör skolstarten enklare

stressfri skolstart

Skolstarten kan vara en hektisk tid för oss lärare, men med rätt förberedelser kan du göra det lättare och mindre stressigt. Innan du vet ordet av är det dags för den första dagen på den nya terminen och då gäller det att vara så förberedd som möjligt!

Här ger jag dig 10 tips med tillhörande länkar, som hjälper dig att starta läsåret på ett bra sätt. Jag tipsar om saker som kan och bör förberedas innan eleverna kommer tillbaka. Jag lovar dig att du kommer känna mer sinnesro och det blir mindre stressigt när skolstartsveckan kommer!

skolstart

Skriv att göra-listor

Att planera är det viktigaste du kan göra för att få en överblick och utnyttja din tid på bästa sätt. Ju mer du kan förbereda tidigt, desto bättre. Att göra-listor är det perfekta verktyget! Här kan du skriva ner alla bra tips inför skolstarten. Man får saker gjorda, saker glöms inte bort och man får en bra känsla när man prickar av mer och mer på listorna.

Ladda ner gratis att göra-listor till skolstart och arbeta med dem hela året

skolstart

Städa upp och organisera material och läromedel

Det kan vara en utmaning att hålla läromedel och material organiserade på ett bra sätt. Att hitta bra lösningar som fungerar i vardagen är helt avgörande för att kunna hålla ordning under hela läsåret. Jag har hittat den perfekta lösningen som fungerar för både mig och eleverna. Dessa lådor har precis rätt storlek för elevböcker i A4-format och är perfekta för att förvara olika typer av material i.

Jag märker lådorna med etiketter för tema, årstid, klass eller ämne och fäster dem med häftmassa. När allt är organiserat i lådorna ser det mycket snyggare ut än om man har böcker liggandes i högar. Smarta förvaringslösningar i klassrummet är ett måste för att underlätta ditt läsår så mycket som möjligt!

Ladda ner dessa redigerbara etiketter gratis och kom igång nu.   

skolstart

Beställ och samla in material som du behöver
Hur ofta har du upplevt att alla letar efter lim, saxar, ritpapper eller färgpennor när skolan börjar i augusti? Innan jag går på sommarledighet brukar jag alltid se över mitt material och fylla på med sådant som jag vet att jag kommer att behöva nästa läsår. Det kan vara saxar, lim, färgpennor, blyertspennor, pennvässare, suddgummi, lamineringsark, ritpapper, linjerat papper och skrivböcker. Det som saknas går direkt till beställningslistan så att det är klart till augusti! Det är samma med boxar och andra förvaringslösningar som jag använder till lärmaterial och för att förvara förbrukningsmaterial i. Jag har ett eget litet lager, så att jag aldrig behöver sakna något. 

skolstart

Förbered anteckningsböcker, pärmar och läxböcker
Till eleverna förbereder jag alltid skrivböcker och läxböcker med egna omslag. Det underlättar för både mig och eleverna. Om du undervisar flera årskurser i samma ämne kan varje årskurs få sin egen färg. Om du har en klass får varje ämne sin egen färg. Då blir det enkelt att snabbt hitta rätt bok, och böckerna förvaras i lådor märkta med klass eller ämne. Kom ihåg att göra ett par extra böcker, så att du har dem redo om du får en ny elev i klassen eller om någon skulle tappa bort sin bok.

Ladda ner gratis framsida till elevböcker, redigera texten och limma fast

Jag lägger dessutom en del tid på att sortera material och kopiera sidor i separata tema- och ämnespärmar. Sedan gör jag själv pärmar med egna pärmomslag, och sorterar material och undervisningsupplägg i dessa. Jag använder då pärmar med plastficka på framsidan. Det är otroligt användbart när man ska börja lära ut ett nytt ämne/område att bara kan ta fram pärmar med original samt lärarhandledningar.

Ladda ner gratis redigerbara pärmframsidor och skapa en bra ordning  

skolstart

Namnlappar och klasslistor
Alla elever mår bra av att ha en tydligt markerad plats både i kapprummen och på bänken. Namnlappar skapar en känsla av tillhörighet och får eleverna att känna sig välkomna. Vissa lärare tycker även om att markera platser i myshörnor och hyllor. Det skapar tillhörighet och trygghet att veta var man har sin plats och sina saker. Det är också bra att ha flera uppsättningar av klasslistor utskrivna och klara, så att du har god överblick över klassen både för dig själv men också för andra som arbetar med din klass, inte minst vikarier.

Ladda ner gratis redigerbara namnlappar i flera olika storlekar och designer

Redigerbara klasslistor delar jag också gärna gratis med dig

skolstart
Förbered aktiviteter för första skoldagen

Har du en helt ny klass är det viktigt att du planerar aktiviteter där eleverna är så självständiga som möjligt samtidigt som du får iaktta dina elevers styrkor, utmaningar och intressen. Ju tidigare du lär känna dem, desto bättre! Ta dig tid för samtal där dina elever också lär känna dig.

Aktiviteterna till första skoldagen ska vara tydliga, liksom planen för hela första och andra veckan. Då hinner man ordna andra saker som plötsligt dyker upp, för det dyker alltid upp oförutsedda händelser i början av läsåret! Flippboken om första dagen i skolan är perfekt för att få igång eleverna i klass 1-4. Observera att elever i klass 1 kan behöva arbeta i grupp för att få hjälp att förstå uppgifterna, alternativt att de har vuxenstöd till texten i uppgiften. Med flippboken kan eleverna arbeta både självständigt och tillsammans, samtidigt som du observerar eller pratar med enskilda elever. Detta ger eleverna en smidig och bra övergång från sommarlovet.

Läs mer om flippboken för första skoldagen

skolstart

Planera tydliga rutiner

Oavsett om du har en ny klass eller följer din klass vidare så är det viktigt att ha bra och tydliga rutiner vid uppstarten. Bra ledarskap kräver att du har tänkt igenom vilka rutiner du vill införa och hur du ska tillämpa klassregler. Om du misslyckas med att planera detta, är det lätt att få en mindre bra start.

  • Hur vill du att dagen startar? 
  • Hur förväntar du dig att eleverna börjar dagen, på led eller i klassrummet?
  • Hur visar eleverna att de behöver hjälp? 
  • Kan de gå på toaletten på lektionstid och vilka rutiner har ni då?
  • Hur placerar du eleverna i rummet?
  • Hur vill du att de ska arbeta? I par eller i grupp?
  • Hur är ansvarsområdena i klassrummet fördelade?
  • Vad har du för förväntningar på dina elever?
  • Hur slutar dagen?

De flesta elever trivs med fasta och tydliga rutiner. Oftast blir hela gruppen lugnare av tydliga rutiner, där alla vet vad som förväntas. Jag har tidigare skrivit om varför jag har gått ifrån klassregler och istället valt “Jag kan!” – fokusområden som betonar de färdigheter jag vill att eleverna ska behärska. Detta ger gott om utrymme för differentiering och stärker klassens sociala samspel.

Jag börjar den första hela veckan med att dela ut ansvarsområden. Att ha två klassvärdar som har några ansvarsområden varje dag har aldrig fungerat speciellt bra för mig. Jag vill att alla ska ta ansvar i klassrummet varje dag, och att ingen ska lämna rummet varken till rasten eller i slutet av dagen, utan att allt är ordentligt städat. Ska vi ha en trevlig klassrumsmiljö måste alla bidra till att vi mår bra runt omkring oss, även i de lokaler vi använder. 

skolstart

Förbered och dekorera klassrummet

Ställ i ordning möbleringen av rummet och tänk på att visuellt stöd är av stor vikt för många elever. Visuellt stöd har många användbara funktioner utöver att dekorera och sätta färg på rummet. För mig som lärare, som tillbringar många timmar av min vecka i klassrummet, är det viktigt för mitt välmående att rummet är tilltalande att vara i, och jag tror att det är likadant för eleverna. Jag är mycket noga med att det jag sätter upp på väggarna ska ha en funktion i undervisningen. Det jag sätter upp ska göra att eleverna förstår det vi lär oss bättre.  Alfabets-  och sifferaffischer, ordvägg, dagen i dag, namn på bänkarna är minimum för vad jag har i mitt klassrum.

Om du inte redan har denna typ av dekor kanske något av mina dekorpaket kan passa.  

skolstart

LärarkalendernJag älskar att fylla i min kalender

Vad kan vara bättre än att sitta med den helt nya kalendern i knät – tomma sidor och en helt ny start? Det är nästan så man undrar om man vågar skriva något i den. Hitta dina bästa pennor och favoritsudd, och njut av att skriva in scheman, klasslistor, kontakter etc. Jag kan rekommendera denna digitala lärarkalender som du själv skriver ut och sätter i en pärm. Du får oändliga möjligheter att sätta ihop den så att den passar just dig! Du kan skriva ut ett halvår åt gången, och du kan även ta bort använda sidor allt eftersom läsåret går, så att du inte behöver ha pärmen full.

Ladda ner och skriver ut din unika kalender nu.  

skolstart

Gå en distanskurs eller varför inte köpa en bok som ger dig nya infallsvinklar
Vi behöver alla inspiration för att hålla oss på topp under ett läsår. Tyvärr blir det ofta så hektiskt att vi inte prioriterar att hålla oss uppdaterade och inspirerade av andra. Jag rekommenderar därför att du bestämmer dig för en distanskurs som du kan gå i din egen takt när du har lite extra tid, eller att du går och köper en bok som kan ge dig ny inspiration. Om du gör detta redan innan läsåret startar, och du bestämmer dig för att prioritera läsningen, kommer du definitivt att känna dig mer motiverad och få en extra skjuts när du behöver det.

Kolla in mina engelska favoritböcker – kanske finns det en du skulle vilja läsa i år!

Då är det bara att önska dig lycka till med skolstarten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *